Dit zijn de genomineerden voor de David van Lennep Scriptieprijs
De David van Lennep Scriptieprijs, genoemd naar de grondlegger van de NSvP, wordt jaarlijks uitgereikt aan de drie beste mastertheses op het gebied van mens, werk en organisatie. Dit jaar ontving de NSvP maar liefst 15 nominaties van 9 verschillende universiteiten. De studenten worden door de universiteit genomineerd – de hoogleraren dienen hun beste mastertheses in samen met een onderbouwende brief waarin wordt geschetst hoe de scriptie bijdraagt aan een menswaardige toekomst van werk.
Coachwijzer: kennis-toolbox voor coaches en cliënten
Ondanks de populariteit van coaching was er tot voor kort weinig bekend over of en hoe coaching werkt. Lara Solms deed in haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar de effectiviteit van coaching. Om haar wetenschappelijke kennis onder de aandacht te brengen bij de mensen die het in de praktijk kunnen gebruiken (zoals coaches en cliënten), ontwikkelde Lara een praktische toolbox. Met steun van de PhD-Innovatiebeurs die zij van de NSvP ontving ontwikkelde zij onder meer drie podcasts en twee videoclips.
Overwegen werkenden om meer te Werken in Breder Belang?
Met welke waarden geven werkenden richting aan hun leven en werk en hoe zit het met het spanningsveld tussen individueel en maatschappelijk belang? Zijn ze daadwerkelijk bereid om hun bijdrage aan het breder belang te vergroten via hun werk? Wat weerhoudt ze ervan om deze bijdrage te vergroten? Wie of wat hebben ze nodig om hun maatschappelijke impact te vergroten via werk? En welke mogelijkheden tot het combineren van banen, als manier om deze bijdrage te vergroten, spreekt ze het meest aan? De antwoorden op deze vragen lees je in dit artikel!
Het gat tussen intentie en actie - Wat weerhoudt werkenden om meer te werken in breder belang?
Uit deel 1 van deze artikelenreeks bleek dat iedereen in principe bereid is om zich in te zetten voor het welzijn van anderen en de maatschappij als groter geheel - als mens worden we allemaal tot op zekere hoogte gedreven door de waarden van universalisme en welwillendheid. De vraag is echter of dit ertoe leidt dat mensen hun bijdrage ook willen leveren via hun werk en deze overweging meenemen in hun loopbaankeuzes.
Wie goed doet, goed ontmoet: Wat de A&O psychologie zegt over Werken in het Breder Belang
Zijn werkenden - die immers al een bepaalde richting op zijn gegaan - daadwerkelijk bereid om zich (meer) in te zetten voor het breder belang? En zo ja, wat staat ze dan nog in de weg om hun bijdrage te vergroten? Als starter op de arbeidsmarkt voor wie de loopbaan nog grotendeels openligt onderzoek ik vanuit de theorie van de arbeids- en organisatiepsychologie of en hoe mensen zich verbinden aan het maatschappelijk belang. In dit artikel staan de waarden centraal die de afweging bij loopbaankeuzes tussen individueel belang en het brede belang beïnvloeden.
The Return of the Kantoortijgers
Vier jaar na het uitbreken van de wereldwijde coronapandemie lijkt de samenleving weer in de oude ‘leefstand’ te zijn teruggeveerd. De ‘return’ van de kantoortijgers is een feit, maar hebben we ook écht koers gezet naar een hybride vorm van werken waar iedereen beter van wordt? De NSvP-publicatie 'The Return of the Kantoortijger' vertaalt de resultaten van drie case studies over de afgelopen tijd van terugkeren bij Rijkswaterstaat, Deloitte en Universiteit van Amsterdam op toegankelijke wijze. Met illustraties van Bob Mollema.
Dit zijn de genomineerden voor de David van Lennep Scriptieprijs
Elf méér dan uitstekende eindscripties van masterstudenten zijn dit jaar genomineerd voor de David van Lennep Scriptieprijs. De NSvP wil met deze jaarlijkse prijs jonge onderzoekers belonen die relevante inzichten en nieuwe perspectieven bieden op de Toekomst van werk - waar niet financieel gewin maar de mens en diens Talent centraal staan. Met Toegang tot werk voor iedereen. En de inzet van Technologie die de kloof tussen mensen verkleint.
Colorwashing of diversiteitskampioen?
Het bewustzijn over het belang van culturele diversiteit op de werkvloer groeit gestaag. Onderzoek wijst uit dat een succesvolle integratie van diverse culturele groepen niet alleen bijdraagt aan een eerlijke en inclusieve samenleving, maar ook voordelen biedt voor de productiviteit van teams en organisaties. Effectief communiceren over dit thema blijft echter een uitdaging, vol met gevoeligheden en potentiële valkuilen. In de maatschappij bestaan verschillende meningen over hoe succesvol diversiteitsbeleid eruit hoort te zien. Daarbovenop heerst veel scepsis over de authenticiteit van diversiteitscommunicatie. Organisaties worden al snel beticht van 'colorwashing': positieve communicatie over culturele diversiteit zonder een link met daadwerkelijk diversiteitsbeleid. In hoeverre is deze scepsis terecht?
NSvP-Symposium: Heerlijk Helder Hybride Werk
Zet in 2024 koers naar succesvol Hybride Teamwerk!
Digitale platformen en de problematiek van onbetaald werk
Er is veel te doen over de arbeidsomstandigheden van platformwerkers, en de rol die de platforms en algoritmes achter de platforms hierin spelen. In dit artikel zetten Valeria Pulignano en Milena Franke (Katholieke Universiteit Leuven) uiteen welke invloed algoritmes hebben op het werk van platformwerkers en waarom de ongelijke toegang tot informatie een risico vormt voor de werkenden.