Coachwijzer: kennis-toolbox voor coaches en cliënten

Lara Solms portretfoto

Ondanks de populariteit van coaching was er tot voor kort weinig bekend over of en hoe coaching werkt. Lara Solms deed in haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar de effectiviteit van coaching. Om haar wetenschappelijke kennis onder de aandacht te brengen bij de mensen die het in de praktijk kunnen gebruiken (zoals coaches en cliënten), ontwikkelde Lara een praktische toolbox. Met steun van de PhD-Innovatiebeurs die zij van de NSvP ontving ontwikkelde zij onder meer drie podcasts en twee videoclips.

 

Waarom coaching?

Werk kan ons inspireren en een gevoel van voldoening geven, maar het kan ons ook ontmoedigen en laten twijfelen aan onszelf. Soms botsen we met collega’s of een leidinggevende, voelen we ons overweldigd of verveeld, of hebben we het idee dat we niet op de juiste plek zitten in onze organisatie of loopbaan. Daarnaast brengt ons privéleven ook uitdagingen met zich mee, zoals het onderhouden van relaties, zorgtaken, het opvoeden van kinderen, of het regelen van financiën. Om beter om te gaan met de vele uitdagingen die werk en het leven met zich meebrengen, zoeken mensen vaak de steun van een coach. Coaching helpt mensen zich te ontwikkelen door hen de juiste tools, kennis en kansen te bieden om effectiever te worden, zowel in hun werk als in hun privéleven. Ondanks de populariteit van coaching was er tot voor kort weinig bekend over of en hoe coaching werkt.

Onderzoek naar de effecten van coaching

In haar promotieonderzoek heeft Lara onderzocht of coaching zorgprofessionals kan helpen stress het hoofd te bieden en hun bevlogenheid op pijl te houden. In deze groep, die onder enorme druk staat en waar burn-out vaak voorkomt, kan coaching mogelijk juist veel verschil maken. Uit onderzoek naar de effectiviteit van coaching, waaronder haar promotieonderzoek, blijkt dat coaching kan leiden tot minder stress en burn-out, meer persoonlijke veerkracht (zoals zelfcompassie), en het behalen van doelen. Een win-win voor organisaties en hun medewerkers. 

Uitdagingen voor praktijk en wetenschap 

Hoewel mensen veel baat kunnen hebben bij coaching en beroepsorganisaties hun best doen om het vak te professionaliseren, zijn er nog steeds een aantal uitdagingen in de praktijk. Iedereen kan zich coach noemen, ongeacht opleiding, ervaring of accreditatie. Dit maakt het voor potentiële cliënten lastig om een geschikte coach te vinden, en voor gekwalificeerde coaches moeilijk om zich te onderscheiden van de grote groep minder goed opgeleide coaches. Daarnaast bereikt wetenschappelijke kennis over coaching vaak niet de mensen die het in de praktijk kunnen gebruiken. Onderzoeksresultaten worden meestal gedeeld via traditionele kanalen, zoals wetenschappelijke artikelen, waardoor ze onvoldoende terechtkomen bij coaches en cliënten. Met steun van de PhD Innovatiebeurs kon zij hier verandering in brengen.

Tips en tricks voor coaches, cliënten, HR, en coaching-geïnteresseerden

De Coachwijzer is een handige kennis-toolbox voor coaches, cliënten, HR-professionals en iedereen die geïnteresseerd is in coaching, zowel op het werk als in het privéleven. Het bevat twee korte en toegankelijke kennisclips. De eerste clip, “Wat is coaching?”, geeft praktische informatie over wat coaching inhoudt, wat je als cliënt kunt verwachten, hoe een coachingsessie eruitziet, en wat de kosten kunnen zijn. De tweede clip, “Hoe moet ik beginnen?”, gaat in op de vraag hoe je een geschikte coach kunt vinden, iets wat voor veel mensen een uitdaging is. 

Kennisclip 1: “Wat is coaching?”

 

Kennisclip 2: "Hoe moet ik beginnen?"

 

Driedelige Podcastserie

Daarnaast biedt de toolbox een mini-podcastserie met experts uit verschillende vakgebieden, zoals ondernemerschap, gezondheidszorg en loopbaanontwikkeling, gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). In deze podcasts bespreken we onder andere hoe coaching kan helpen bij het aanpakken van grote maatschappelijke uitdagingen, zoals personeelstekorten en vergrijzing, hoe coaching de duurzame inzetbaarheid van (medisch) personeel kan ondersteunen, en hoe we coaching voor iedereen toegankelijk kunnen maken. Dus zet je koptelefoon op en luister mee op Soundcloud: 

 


Lara Solms is postdoc bij de afdeling Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op het coachingsproces en de psychologische mechanismen die ten grondslag liggen aan positieve gedragsverandering.

Thema's

Onderwerpen

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons