Subsidiemogelijkheden
NSvP Meerjaren-programma 'Werken in Breder Belang'
Ben je bezig met verbindingen leggen tussen bedrijven, organisaties en cruciaal maatschappelijke sectoren (bijvoorbeeld zorg, onderwijs, defensie) om iedereen in zijn/haar loopbaan de ruimte te bieden om te werken in breder algemeen belang? Dan zijn onze subsidiemogelijkheden ter verdieping en versnelling van het thema mogelijk interessant!
Korte toelichting op het subsidieprogramma:
De huidige krappe arbeidsmarkt laat zien dat we als samenleving kwetsbaar zijn als er tekorten ontstaan in cruciale sectoren zoals veiligheid, zorg en onderwijs. In het NSvP Meerjarenprogramma ‘Werken in Breder Belang’ stimuleren we het anders kijken en oplossen van ‘cruciale arbeidskrapte’ door mensen de mogelijkheid te bieden om betaald of vrijwillig breder maatschappelijk bij te dragen tijdens of naast de huidige baan.
Als het personeelstekort de remmende factor wordt om brede welvaartdoelen te bereiken, is het belangrijk om na te denken hoe een breder potentieel aan te boren is. En hoe het makkelijker kan worden voor mensen om ook in een deel van hun werktijd bij te dragen aan het brede belang.
Combinaties en crossovers tussen werk in private en publieke sectoren, kunnen meer inzet mogelijk maken in essentiële sectoren waar de krapte scherp gevoeld wordt.
Er bestaan al veel interessante crossovers en samenwerkingsallianties gericht op maatschappelijke impact: in de vorm van medewerkers vrijwilligerswerk, maatschappelijk betrokken ondernemen, tijdelijke uitleen en combinatiefuncties. Allemaal vormen waarin werkenden zich inzetten voor, ontwikkelen naar, of (deels) overstappen naar essentiële maatschappelijke diensten.
Concreet probleem dat we met de subsidie willen adresseren:
- Werkenden hebben weinig zicht op concrete mogelijkheden om ook in de eigen baan bij te dragen aan het bredere belang.
- Werkgevers bieden nog weinig ondersteuning om vanuit de eigen functie (bijvoorbeeld in combinatiebanen) bij te dragen aan het brede belang.
- Werkgevers hebben in hun HR-beleid nog weinig zicht op hoe zij met modern werkgeverschap op de behoefte aan betekenis in werk kunnen inspelen en tegelijk kunnen bijdragen aan de regionale brede welvaart-agenda.
- Organisaties in tekort-sectoren hebben nog weinig zicht op wat werknemers vanuit andere sectoren kunnen bijdragen.
- Organisaties in tekort-sectoren hebben nog weinig zicht op het veranderen van bestaande werkprocessen om een mogelijke uitbreiding van arbeidsaanbod te kunnen inzetten ter ondersteuning of aanvulling op het werk van professionals.
Met de subsidie wil de NSvP verschillende doelen bereiken:
- De latente interesse om (deels) te werken in het algemeen belang beter faciliteren en benutten door medewerkers concrete mogelijkheden te bieden om in of naast hun werk hun werk (deels) bij te dragen aan het brede belang.
- Bedrijven informeren en faciliteren in nieuwe mogelijkheden voor goed werkgeverschap met oog voor de behoefte aan betekenisgeving in werk en een bijdrage aan regionale opgaven op het gebied van brede welvaart.
- Maatschappelijke sectoren met een essentiële taak op het gebied van brede welvaart faciliteren om nieuw arbeidspotentieel aan te boren door het versterken van regionale samenwerking met bedrijven.
De subsidie bestaat in 2024 uit twee onderdelen:
- Verdiepen werken in breder belang: De (kennis)verdieper is een tegemoetkoming in de kosten voor de organisatie van een krachtige informatiesessie waarin organisaties hun kennis op het gebied van werken in het brede belang snel kunnen verdiepen.
De NSvP stelt een budget beschikbaar voor de tegemoetkoming in de kosten voor maximaal 10 informatiesessie. Voor elke informatiesessie is een bedrag beschikbaar van 500 tot max. 1000 euro dat rechtstreeks wordt vergoed aan degene die de infosessie verzorgt.
- Versnellen werken in bredere belang: Deze subsidie ondersteunt de opzet of uitbreiding van actieleernetwerk gericht op werken in breder belang. De NSvP biedt aan maximaal drie regionale samenwerkingsallianties een subsidie van 20.000 euro om medewerkers te faciliteren om meer bij te dragen aan taken in het brede belang. Het gaat om een projectsubsidie voor een periode van maximaal een jaar. De subsidie is bestemd voor de invulling van de intermediaire rol tussen bedrijf en maatschappelijke organisatie zodat zowel organisaties, HR-professionals als medewerkers ondersteund worden bij matching en het maken van maatwerkafspraken.
Downloads
Bekijk hieronder de nodige inspiratie en informatie om ook bij te dragen aan het Werken in Breder Belang.
Inspiratie
- Toolbox ‘Werken in Breder Belang’
- Actieplaat ‘Werken in Breder Belang’
Subsidie-informatie
- Youtube infosessie WiBB subsidiemogelijkheden: op 27 juni presenteerden Luc Dorenbosch en Sonia Sjollema de subsidiemogelijkheden voor 2024.
-
Subsidietoelichting 2024 - "WiBB verdieper en versneller" met alle info over de aanvraagprocedure, doelgroepen, financiële aspecten etc.
Aanvraagformulieren
- Aanvraagformulier – WiBB verdieper subsidie (tot € 1.000)
- Aanvraagformulier – WiBB versneller subsidie (tot € 20.000)
De eerste actie? Neem contact op met Programma manager Luc Dorenbosch (luc@nsvp.nl) en ga (online) in gesprek over je ideeën. In dat gesprek komt ook de formele aanvraagprocedure op tafel.
Stuur een e-mail ter kennismaking en/of voor een eerste online meeting!
Doe je dat voor 25 november dan kunnen we concrete aanvragen nog in december 2024 meenemen ter beoordeling.