De NSvP maakt zich sterk voor het bevorderen van maatschappelijke én arbeidsmarktgerichte innovaties. Drie veelbelovende projecten hebben ieder een versnellersubsidie van 20.000 euro toegekend gekregen in het kader van het NSvP meerjarenprogramma “Werken in Breder Belang" (WiBB). De projecten onderscheiden zich door hun praktijkgerichte impact en vernieuwende aanpak om bedrijven en organisaties in maatschappelijk-cruciale sectoren te verbinden. Centraal staat het stimuleren van het werken in breder algemeen belang, waarbij mensen naast hun huidige baan tijd en kennis inzetten in kraptesectoren als zorg, onderwijs en defensie.
Hieronder stellen we de projecten kort voor. In de komende tijd zullen we elk van de projecten apart toelichten.
Onderwijs duurzaam verrijken met vrijwilligers
Dit initiatief gestart door Stichting Iedereen een Meester vanuit de regio Den Haag wil de inzet van vrijwilligers in het (basis)onderwijs vergroten en verduurzamen.
“Het basisonderwijs kampt met hoge werkdruk en beperkte middelen. Vrijwilligers kunnen een waardevolle aanvulling bieden, maar hun inzet is niet altijd goed ingebed in het systeem. Stichting Iedereen een Meester verkent hoe we hier verandering in kunnen brengen,” aldus Marjolijn Grijns, initiatiefnemer van de stichting Iedereen een Meester.
Beoogde activiteiten zijn onder andere:
- Het realiseren van een leercirkel waarin scholen resultaatgerichte stappen zetten om op een andere manier vorm te geven aan het onderwijs op hun school.
- Daarnaast komen de deelnemende scholen ca. 8 keer bij elkaar om samen te leren en te verkennen wat werkt en wat de belemmeringen zijn.
- Publicatie en ontsluiting van de resultaten van een actieonderzoek naar de duurzame inzet van vrijwilligers in het basisonderwijs.
De verwachte sociale impact is een structureel betere en meer duurzame inzet van vrijwilligers binnen basisscholen. Dit moet niet alleen de werkdruk van leraren verlichten, maar ook de kwaliteit van het onderwijs verbeteren.
Verfijnd interim-management in huisartsenpraktijken
Dit gehonoreerd project van 2C&MORE speelt in op de urgente behoefte om de werkdruk bij huisartsen te verlagen door bedrijfskundige ondersteuning te bieden. Medewerkers van grote bedrijven worden ingezet om huisartsen te ondersteunen met interim-management, zodat huisartsen zich vooral kunnen richten op hun zorgverantwoordelijkheden.
“De werkdruk bij huisartsen is een zorgwekkend probleem in Nederland. Ons project helpt praktijken met bedrijfskundige vraagstukken, wat niet alleen de huisartsen ontlast, maar ook de kwaliteit van zorg ten goede komt,” aldus Dion Arends en Caspar Looijaard van 2C&MORE.
Beoogde activiteiten zijn onder andere:
- Het verfijnen van een samenwerkingsmodel op basis van bestaande ervaringen met interim-management in huisartsenpraktijken.
- Het ontwerpen van een samenwerkingsmodel met inbreng van stakeholders zoals huisartsenpraktijken, verzekeraars en bedrijfsleven.
- De start van een pilot waarbij huisartsenpraktijken daadwerkelijk gaan werken met dit verfijnde interim-managementmodel.
Het project streeft naar een structurele bijdrage aan de ondersteuning van huisartsenpraktijken door externe expertise. Dit moet leiden tot een betere balans tussen zorg en bedrijfsvoering en daarmee bijdragen aan een duurzamere toekomst voor de huisartsenzorg.
Re-integratie met maatschappelijk belang:
Dit project gebaseerd op beleid binnen KLM richt zich op het benutten van de talenten van werkenden die willen re-integreren in maatschappelijk waardevol werk, met een focus op de zorgsector. Door middel van een lerend netwerk en een nieuwe methodiek worden mensen die uitvallen in het werk gere-integreerd via een route in een andere (zorg)organisatie. Het bouwt voort op een methodiek die binnen KLM al enkele jaren succesvol wordt ingezet en de verzuimduur blijkt te verkorten.
“Dit project laat zien hoe we re-integratie kunnen koppelen aan maatschappelijk waardevol werk. Het creëert een win-winsituatie voor zowel de mensen in een re-integratietraject als sectoren die kampen met personeelstekorten,” aldus Stella O’Sullivan, projectleider van dit initiatief.
Beoogde activiteiten zijn onder andere:
- Het ontwikkelen, toetsen en praktisch toepassen van een beschreven re-integratiemethodiek met de focus op waardevol werk tijdens re-integratie.
- Verspreiding van de methode en werving nieuwe bedrijven
- Implementatie van de methodiek bij meerdere bedrijven die een verbintenis aangaan met de zorg
Het project verwacht dat meer uitgevallen werkenden uit andere sectoren succesvol kunnen re-integreren in de zorg, een sector die hard nieuwe medewerkers nodig heeft. Bovendien biedt het een schaalbare oplossing die andere organisaties kunnen overnemen.
NSvP over de versnellersubsidies
De NSvP gelooft in het stimuleren van innovatieve ideeën die bijdragen aan een betere balans tussen arbeid en maatschappelijke belangen. Het programma "Werken in Breder Belang" is gericht op het initiëren van samenwerkingen tussen publieke en private partijen om een gezamenlijke stap vooruit te maken.
Sonia Sjollema, directeur NSvP, legt uit: “Het mooie aan deze innovatiesubsidies is dat het niet alleen gaat om geld, maar vooral om het bieden van een kickstart. Het draait om kleinschaligheid, actie en zichtbare resultaten binnen een relatief korte tijd. Ze moeten vooral ook anderen inspireren om soortgelijke stappen te zetten. We willen dat de bal verder gaat rollen. Deze projecten hebben reeds de ervaring en de focus om dat te bereiken.”