Op weg naar HR-beleid dat de mens radicaal centraal stelt
Bij aanvang van het symposium op 23 maart werden de ruim 130 aanwezigen direct wakker geschud bij het horen van de volgende stelling: “Performance management stelt de mens radicaal centraal”. Een ‘rode zee’ van kaartjes liet zien dat het huidige beoordelingsbeleid de medewerker niet centraal stelt. De grote opkomst en het enthousiasme waarmee de deelnemers hun interesses en ervaring deelden toonde aan dat het onderwerp sterk leeft onder HR professionals in Nederland en dat er behoefte is aan een alternatief.
Vijf frisse ideeën voor de moderne arbeidsmarkt
De toekomst van de arbeidsmarkt en de rol van flexwerk staan centraal in vijf visies van vijftig jonge Nederlandse denkers. Zij onderzochten in het ReflexLAB binnen en buiten de gebaande paden naar nieuwe mogelijkheden voor scholing, duurzame inzetbaarheid, moderne arbeidsvoorwaarden, de Europese arbeidsmarkt en minder starre scheiding van vast en flexibel werk.
Links en leesvoer Jongeren en de arbeidsmarkt van morgen
Het is voor iedereen zichtbaar dat werk en de arbeidsmarkt veranderen door nieuwe technologieën, robotisering en flexibilisering. En dat vergt aanpassing. Van mens, werk en regelgeving. Volgens de NSvP vraagt het zelfs om een Omkering. Een omkering waarbij niet de mens zich aanpast aan het werk, maar het werk zich aanpast aan de basale behoeften van de mens. Om de discussie hierover in beweging te zetten organiseerde de NSvP een kompasmiddag.
Een nieuw Persoonlijk Ontwikkelingsplan: Ook informeel leren structureel ondersteunend
Ambulanceprofessionals moeten vakbekwaam en snel kunnen handelen. Formele (na)scholing voorziet in de basisvaardigheden en -technieken en is dus essentieel. De dagelijkse context is echter vaak complex en veranderlijk. Uitwisseling van kennis, inzichten en ervaringen in de dagelijkse communicatie zijn dan een krachtige manier om te leren. AmbulanceZorg Limburg-Noord zet het POP (Persoonlijk OntwikkelPlan) in als tool om de verbinding tussen formeel en informeel leren structureel te realiseren.
Arbeidsmarkt in transitie: van Micro naar Macro HRM
Ook de provincie Gelderland ontkomt niet aan ontgroening en vergrijzing. Uit economisch onderzoek blijkt dat Bruto Binnenlands Product (BBP) zal krimpen met 0,75 % en dat de werkgelegenheid zal dalen met 3.400 banen. Werkgevers in Welzijn en Zorg reageren met het ontwikkelen van een Gelders Arbeidsmarkt Model. Doelstelling is onder meer het realiseren van transitie trajecten voor verschillende groepen werknemers om hen effectief van werk naar werk te begeleiden. In de toekomst zal HRM minder Micro (binnen de grenzen van een organisatie) maar meer op Macro-niveau relevante Human Resource afspraken formuleren over in- , door- en uitstroombeleid over de grenzen van organisaties heen.
Dossier Gezondheid op het werk
Er is steeds meer aandacht voor gezondheid op het werk. Om straks langer te kunnen doorwerken is aandacht voor gezondheid nu belangrijk. Voor fysieke gezondheid maar ook voor psychische gezondheid. Wij zetten belangrijke en interessante artikelen, onderzoeken en website op een rijtje.
Gezondheid op het werk algemeen
'Weg die grauwsluier' met behulp van het web
Voor veel organisaties is het een herkenbaar beeld: ziekteverzuim niet schrikbarend hoog, medewerkers lijken tevreden en toch hangt er een soort grauwsluier over de organisatie. ‘Terwijl je voor optimale inzetbaarheid juist gemotiveerde mensen nodig hebt.'
Tien praktijkvoorbeelden duurzame inzetbaarheid
Vakbonden en werkgevers werken in bedrijven volop samen rond het thema ‘duurzame inzetbaarheid’. Dat blijkt uit het boekje ‘Duurzaam meedoen’ dat de vakbonden De Unie, CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten samen met werkgeversvereniging AWVN in november 2011 publiceerden. In het boekje worden tien praktijkvoorbeelden beschreven van bedrijven waar werknemers en werkgever samenwerken aan duurzame inzetbaarheid. Het gaat daarbij om projecten gericht op verduurzaming van de inzet van arbeid.
I-deals, arbeidsrelatie volgens maatwerkafspraken
Binnen een volwassen arbeidsrelatie functioneren medewerker en leidinggevende meer als gelijkwaardige partner dan als onder- en bovengeschikte; staan vertrouwen, respect en wederkerigheid centraal en wisselen medewerker en leidinggevende voortdurend informatie uit over prestaties, ontwikkelbehoeften en loopbaanwensen. Dit maakt een volwassen arbeidsrelatie tot een goede basis voor het sluiten van maatwerkafspraken, i-deals.
Een ander psychologisch contract
Duurzame inzetbaarheid is tegelijkertijd noodzaak én ideaal. Het is ingegeven door de snelle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en het biedt werknemers kansen op ontplooiing die er voorheen niet waren. Maar het idee botst ook regelmatig met de werkelijkheid, waarin oude verhoudingen en afspraken tussen werkgever, werknemers en bonden veranderingen in de weg staan. Hoe vinden organisaties een oplossing voor dit dilemma?