Het mes snijdt aan twee kanten
Hoe komen mensen uit een uitkering naar werk dat bij hen past? Een niet voor de hand liggende mogelijkheid: arbeidsplatforms. In dit artikel lezen we hoe BridgeWorks, Work4everyone en het arbeidstoeleidingstraject AI Annotatie Lab eerlijke kansen en laagdrempelige arbeidsparticipatie bieden. Werkgevers kunnen op hun beurt op een maatschappelijk verantwoorde manier aan personeel komen en tegelijk aan de SROI-verplichtingen voldoen. Een win-win situatie.
Sociale coöperaties en de waarde van werk
Wanneer er vanuit de overheid gepraat wordt over mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gebeurt dit nog veel te vaak in cijfers; hoeveel kost het een gemeente wanneer er iemand in de bijstand zit en hoeveel kost het om deze mensen weer aan het werk te krijgen? Er wordt te weinig gekeken naar de mensen zelf en wat werk kan bijdragen aan hun leven. Om een andere kijk te krijgen op dit vraagstuk bezocht Sonia van Wenum, masterstudent sociale psychologie, het in 2017 opgerichte Scope. Scope is een sociale coöperatie, een plek waar mensen in de bijstand met behoud van hun uitkering en met gespecialiseerde ondersteuning een eigen onderneming kunnen starten. Dit artikel laat licht schijnen op de waarde van werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, met behulp van de verhalen van drie startende ondernemers en hoe zij vanuit de bijstand weer aan de slag zijn gegaan.
Bejegening als professionele waarde
Wat is effectieve re-integratie en hoe kan de kwaliteit van het begeleidingsproces verhoogd worden? Roland Blonk (hoofdonderzoeker TNO, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en NSvP-fellow) houdt zich al geruime tijd met dit onderwerp bezig. "Het begeleiden van mensen naar werk is een vak: naast instrumenten is er een inbedding nodig in relationele processen. Bejegening speelt daarin een cruciale rol." Een interview.
Stadsjongeren opgeleid tot zelfredzaamheidsgids
"Om te overleven gaat het vaak niet om je fysiek, maar juist om je zachte kant; je mindset is minstens zo belangrijk." Een adaptieve mindset en zelfredzaamheid is waar het om draait. "De vaardigheid om ook onder spanning te kunnen blijven denken en schakelen en zo adequaat te kunnen reageren op de snel veranderende buitenwereld." Een interview met Johan Hoogendijk van de Fynder Foundation. Samen met Marco Koning van StoryConnect runt hij het project YQ Lifechanging Mindset, het initiatief dat in 2017 de SkiLLLs Challengeprijs van de NSvP en Instituut Gak ontving.
Op Eigen kracht naar een baan: de uitgangspunten
Voor jongeren met een arbeidsbeperking is het moeilijk om aan werk te komen. De keuzemomenten in het arbeidstoeleidingstraject kunnen tot een crisis leiden. Door het inzetten van een Eigen-kracht-conferentie kan het eigen netwerk geactiveerd worden en zo kan de regie over de keuzes zoveel mogelijk bij de cliënt blijven.