Promovendi ondersteunen challengeprojecten 2016

Actieonderzoekers ondersteunen Challenge-projecten: een sterke coalitie tussen wetenschap en praktijk

De drie nieuwe NSvP-challenges voor 2017 zijn uitgeschreven. Ondertussen zijn de prijswinnaars van 2016 druk bezig om hun projectdoelen te bereiken. Ze worden daarbij ondersteund door twee actieonderzoekers. Promovendi Inge Wolsink en Renske van Geffen doen dit met een pHResh-beurs, naast hun eigen onderzoekstraject, en elk vanuit hun eigen motivatie.

“Volgens mij is iedere wetenschapper op zoek naar de betekenis van zijn of haar werk. Zeker in dit vakgebied ligt die betekenis voor een aanzienlijk deel in de praktijk”, vertelt Inge Wolsink vol overtuiging. Zij is een van de twee pHResh-actieonderzoekers. Normaal gesproken doet ze bij de Universiteit van Amsterdam promotieonderzoek naar creatief en proactief gedrag op de werkvloer. Collega-actieonderzoeker Renske van Geffen doet – bij dezelfde universiteit – onderzoek naar proactiviteit bij werknemers. “De challenges die we nu ondersteunen voor de NSvP zijn projecten die echt iets doen. De NSvP, en natuurlijk ook de projecten zelf, willen tastbare resultaten. En wij zijn gespecialiseerd in hoe je effecten en resultaten van projecten goed kunt laten zien. We verbinden wat praktisch is voor de projecten met wat wetenschappelijk verantwoord is”, vertelt Renske.

Onderzoek op maat voor elk project

Alle drie de projecten hebben als doel om de deelnemende jongeren zelfstandiger te maken. PARTofit (voorheen Heroes of the Sky) richt zich op cultuurmakers met en zonder een beperking om 1 op 1 met elkaar aan de slag bij het realiseren van een cultureel product. Hier is een vraag hoe je de kunst en performances die zij maken onder de aandacht kunt brengen van bijvoorbeeld festivalprogrammeurs zodat de jongeren zelfstandig een inkomen kunnen verwerven. “We gaan onderzoeken hoe dat het beste werkt: door de beperking juist wel, of juist niet te benoemen in de marketing-uitingen. We gaan bijvoorbeeld vragenlijsten uitzetten bij festivalprogrammeurs, en we gaan verschillende manieren van online veilen onderzoeken,” vertelt Inge Wolsink over een van de projecten waar zij op dit moment veel aandacht aan besteedt.

Invloed op zelfredzaamheid en eigen initiatief

“Omdat we in dit onderzoek geen controlegroep hebben, werken we met herhaalde metingen. Zo worden de ontwikkelingen die de jongeren doormaken zichtbaar. We kijken bijvoorbeeld naar wat het project doet met de zelfredzaamheid en het eigen initiatief van de jongeren. Bij twee projecten - ZomerOndernemer en WIN -  hanteren we een vier fasen model waar de deelnemers zelf doelen formuleren en waar we ze regelmatig vragen naar de voortgang en het bereiken van hun doelen. Bij het derde project lukt dat niet omdat we daar deels werken met mensen met een verstandelijke beperking.”

Vooruitblikken

De drie projecten van de NSvP-Challenge 2016 lopen nog tot eind december 2017. De twee onderzoekers begonnen in januari met het uitdenken en opzetten van hun onderzoeken. Sindsdien zijn de mensen in het project daarmee zoveel mogelijk zelf aan de slag. “Bij elk project zit wel iemand die goed heeft nadacht over de onderzoekscomponent”, zegt Renske. “Bij WIN benaderen ze het onderzoek vanuit hun band met de individuele deelnemers. Het onderzoek voor de ZomerOndernemers zal draaien rond de vraag wat de deelnemers –  naast een inschrijving bij de KvK met hun eigen onderneming  – nog meer meenemen na afronding van het traject.”

Gemene deler in challenge-projecten

Later in dit jaar gaan de onderzoekers aan de slag om te kijken wat het overkoepelende idee is bij de drie challenges. Renske: “De gemene deler lijkt te zijn dat de projecten talentvolle jongeren in een structuur brengen waar ze kunnen bloeien. En dat past ook in mijn visie. Iedereen heeft talenten en vaardigheden maar je moet wel de kans krijgen om daar iets mee te doen. Krijg je die kans niet, dan ben je je er misschien niet eens van bewust dat je die vaardigheden hebt.”

Inge en Renske zijn het er over eens: als pHResh-actieonderzoeker heb je een mooie mogelijkheid om bezig te zijn met wetenschappelijk onderzoek en tegelijkertijd een praktisch maatschappelijk doel te dienen.

 

Over de onderzoekers:

Renske van Geffen doet een promotieonderzoek onderzoek naar proactiviteit bij werknemers, ze geeft ook les in management vakken.

Inge Wolsink won in 2011 de David van Lennep Scriptieprijs voor haar thesis over creativiteit en werkgeheugen. Ook haar promotieonderzoek gaat over creativiteit, werkgeheugen en proactief gedrag.

Thema's

Onderwerpen

Reageren

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons