Schouten en Nelissen ontwikkelde, samen met de universiteit van Utrecht, een training die medewerkers bewust maakt van de ruimte die zij zelf hebben om het werk naar eigen wens in te vullen. Het werkboek is hier te downloaden.
De training is oorspronkelijk ontwikkeld voor online gebruik en bood een e-coach op afstand. Om de aanpak ook toegankelijk te maken voor anderen bieden de ontwerpers van de aanpak dit werkboek als hardcopy. Het bevat alle oefeningen, maar dan zonder filmpjes en andere digitale snufjes en ook de coach ontbreekt. Ook worden in de online versie de opdrachten over de tijd gespreid. Toch biedt de aanpak een vorm van geïntegreerd leren, waarbij mensen alle ruimte krijgen om te experimenteren met nieuwe aanpakken en nieuw gedrag in hun eigen werkcontext. Daarmee verwachten we een zinvolle aanvulling te bieden op bestaande aanpakken.
De web-based training heeft als doel medewerkers te activeren en ze bewust te maken van de ruimte die aanwezig is om het werk naar eigen wens in te vullen. Doordat medewerkers handvatten aangereikt krijgen om actiever in hun werkomgeving te staan, zullen ze de toekomst positiever inzien (hoop en optimisme) en zichzelf sterker achten in onzekere situaties (competentie en weerbaarheid). Bovendien zullen de deelnemers vaker positieve ervaringen hebben op de werkplek die resulteren in positieve emoties. Ervan uitgaande dat positieve emoties op het werk kortdurende, intensieve ervaringen zijn en bevlogenheid een langer durende, minder intensieve toestand is, lijkt het plausibel dat positieve emoties aan bevlogenheid voorafgaan. Op deze manier kan dus uiteindelijk ook de bevlogenheid van medewerkers groter worden. Belangrijk is echter dat de werknemer zelf gemotiveerd is om te werken aan het optimaliseren van zijn werkbeleving. De training is dus vooral geschikt voor de werknemer die het gevoel heeft dat zijn werkdagen steeds meer een sleur worden en die het werkplezier ziet verminderen, onafhankelijk van de aard van het werk dat hij verricht. Voorwaarde is dus dat de behoefte bestaat om verandering aan te brengen in de huidige werkbeleving.
De methodiek is ontwikkeld door Ulrike Wild, Else Ouweneel, Wilmar Schaufeli en Pascale Le Blanc.
Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen via info@nsvp.nl
Reacties
Beste meneer/ mevrouw,
Beste Suzanne ter Veld,
Reageren