Omgekeerd mentorschap verbindt generaties
Voor de ontwikkeling van de medewerkers, maar óók voor de organisatie als geheel, bieden mentorprogramma's verschillende generaties op het werk de kans om van elkaar te leren. Artikel over het omgekeerd mentorschap binnen The Hartfort en wat iedere organisatie daarvan kan leren.
Generatieverschillen: bestaan ze wel?
Het denken in generaties heeft impact op HRM-beleid en de benadering van medewerkers door hun leidinggevenden. Er zijn echter ook onderzoeken die het belang van generatieverschillen relativeren en wijzen op het risico van stigmatiseren. In dit artikel geven we voorbeelden van generatiedenken dat voordelen, maar soms ook nadelen kan hebben en gaan we in op de wetenschappelijke onderbouwing van generatieverschillen.
Semih Eski: Hoe maken we leren en ontwikkelen aantrekkelijk voor alle jongeren?
Semih Eski, voorzitter CNV Jongeren, stelde de vraag: Hoe maken we leren en ontwikkelen aantrekkelijk en toegankelijk voor (kwetsbare) jongeren; zij die een studie volg(d)en waarvan de beroepen in de toekomst veranderen door technologische ontwikkelingen en jongeren met een MBO-diploma niveau 1 of 2. Knelpunten en oplossingen specifiek voor deze doelgroep.
Vijf frisse ideeën voor de moderne arbeidsmarkt
De toekomst van de arbeidsmarkt en de rol van flexwerk staan centraal in vijf visies van vijftig jonge Nederlandse denkers. Zij onderzochten in het ReflexLAB binnen en buiten de gebaande paden naar nieuwe mogelijkheden voor scholing, duurzame inzetbaarheid, moderne arbeidsvoorwaarden, de Europese arbeidsmarkt en minder starre scheiding van vast en flexibel werk.
Carrière Coaches helpen 560 leerlingen
Het project Carrière Coach van JINC is een loopbaanadviestraject voor leerlingen uit de eindexamenklas van het vmbo. Het voorziet in de behoefte scholen en ouders te ondersteunen en leerlingen te stimuleren zich goed en bewust te oriënteren op hun schoolloopbaan, waardoor ze beter in staat zijn een keuze te maken voor hun vervolgopleiding.
Innoveren met generatie Y, X, Pragmatisch én Protest
‘Wat mensen thuis van nature doen, vergeten ze zodra ze naar hun werk gaan. Leidinggevenden voeden hun eigen kinderen op tot zelfstandige, onafhankelijke individuen en gaan met hen in discussie. Maar op het werk vallen de managers terug op oude, hiërarchische structuren’, dat stelt Aart Bontekoning, organisatieadviseur, onderzoeker en expert op het gebied van generaties in organisaties.
Grenzeloze generatie op de arbeidsmarkt
Tussen de jongeren die de arbeidsmarkt betreden bestaat een scherpe tweedeling. Het boeiend witboek ‘de grenzeloze generatie op de arbeidsmarkt’ werd gepubliceerd door Manpower en onderzoeksbureau Motivaction. Het boek biedt veel praktische inzichten en tips over hoe met deze nieuwe werknemers om te gaan.