Digitale platformen en de problematiek van onbetaald werk
Er is veel te doen over de arbeidsomstandigheden van platformwerkers, en de rol die de platforms en algoritmes achter de platforms hierin spelen. In dit artikel zetten Valeria Pulignano en Milena Franke (Katholieke Universiteit Leuven) uiteen welke invloed algoritmes hebben op het werk van platformwerkers en waarom de ongelijke toegang tot informatie een risico vormt voor de werkenden.
De kracht van oudere werknemers
Onderzoekers uit 18 landen bespraken tijdens het driedaagse internationale congres "Age at the Workplace Meeting" onderzoeksresultaten over ouder worden op het werk, en dan met name de voordelen daarvan. In dit artikel staan de vijf belangrijkste thema’s en de meest opvallende onderzoeksresultaten op een rij.
De toekomst van werken op afstand deel #2
Dat we niet te lichtvoetig over remote work moeten denken, blijkt uit steeds meer onderzoek. Deze serie van twee artikelen geeft achtergrondinformatie voor een inhoudelijk debat in wetenschap en praktijk over de toekomst van werken op afstand. In #deel 1 zette Jasmijn van Harten (universitair docent Bestuurs- en Organisatiewetenschap) het wetenschappelijk bewijs voor de voor- en nadelen op een rij. In #deel 2 de vraag: welke individuele en contextfactoren hebben invloed op werken op afstand?
De toekomst van werken op afstand deel #1
In Deel #1 stelt universitair docent Jasmijn van Harten de vraag: wat zijn volgens onderzoekers de voor- en nadelen van werken op afstand? In twee artikelen bespreekt zij de relevante inzichten over de toekomst van remote work en hoe je daar als organisatie mee om kunt gaan. Komen bestaande (wetenschappelijke) inzichten in een ander daglicht te staan na het afgelopen jaar?
Autonomie en flexibiliteit in platformwerk. Vogelvrij?
In dit laatste vervolgartikel over platformwerk staat autonomie als basale menselijke behoefte centraal. De platformeconomie wordt altijd geprezen om de grote autonomie en flexibiliteit die platformwerkers zouden genieten. Maar is dit wel echt het geval? Zijn platformwerkers wel echt in staat autonome keuzes te maken?
De waarde van werk in de platformeconomie
Als wij ons hard willen maken voor waardevol werk in een digitale wereld, waarin platforms in toenemende mate vraag en aanbod op de arbeidsmarkt aan elkaar verbinden, moet eerst duidelijk worden waar precies de schoen wringt. In een reeks artikelen wordt stap voor stap ingegaan op de gebreken en mogelijkheden van platformwerk, gekoppeld aan menselijke basisbehoeften. Een introductie.
Aukje Nauta over thuiswerken (video)
Wat zegt de wetenschap over thuiswerken?
"Zorg zelf voor je energiebronnen: autonomie, verbinding met collega's en vaardigheden ontwikkelen. Bel of app je collega's en volg online webinars. Door je energiebronnen zelf vorm te geven, boetseer je de baan die bij je past", zegt organisatiepsycholoog Aukje Nauta bij de Universiteit van Nederland over deze tijd van gedwongen thuiswerken.
De onzichtbare vijanden van zelforganisatie
Er zijn organisaties die voorzichtig stappen nemen naar meer zelforganisatie en er zijn ook organisaties die volledige zelforganisatie omarmen, bijvoorbeeld in de vorm van holocratie. De voorvechters gaan er vol vuur in, maar keren soms gehavend en opgebrand terug uit de voorste linies. Ze blijken niet bestand tegen de meest gangbare vorm van organiseren, te weten top-down organiseren. Wat gebeurt er nu precies in die voorste linies?
Bij de Politie in Brabant ben je regisseur van je eigen werk
Heb je zelf invloed op de zwaarte van de taakeisen op je werk? En als het werk te saai is, wat kun je daar dan zelf aan doen? Deze vragen en meer, staan centraal in een nieuwe methode van Job Crafting, getest bij het Politiekorps Brabant-Noord. De Poliie wil de aanpak breder gaan toepassen.
Zelfsturing en de kip met de gouden eieren
In gesprekken over zelfsturing in loopbaanontwikkeling valt het mij op dat vaak gedacht wordt dat niet iedereen in staat is tot zelfsturing en ook niet iedereen daar behoefte aan zou hebben. De vraag hoe het komt dat zelfsturing in organisaties geen vanzelfsprekendheid is zou ik willen beantwoorden aan de hand van drie begrippen en benaderingen uit de psychologie: de theorie X en theorie Y van Mc Gregor, Learned helplessness en Selffulfilling proficy.