Ontwikkelingsgericht leiderschap in de praktijk

empowerment leiderschap ontwikkeleingsgericht

Leidinggevenden kunnen een sterke impact hebben op de ontwikkeling van medewerkers. Toch wordt hier in de praktijk nog maar mondjesmaat gebruik van gemaakt. Een te grote span-of-control en zelfoverschatting bij leidinggevenden blijken belemmerende factoren te zijn voor ontwikkelingsgericht leiderschap. Welke adviezen voor de praktijk kunnen hieruit worden afgeleid? Een onderzoek in de praktijk door Peter Bos en Marian Thunnissen (lectoraat Dynamische Talentinterventies van Fontys Hogescholen). 

Kennisopbrengsten uit praktijkexperimenten Sterke Punten Challenge

Documenten en presentaties Sterke Punten

De NSvP wil bedrijven en organisaties een (financiële) impuls geven om bij te dragen aan HR-beleid waarin de mens en haar ‘Sterke kanten’ radicaal centraal staat. Met de Sterke Punten Benadering als kennisbasis hebben we in 2018 partijen (eventueel in samenwerking met onderzoekers en adviseurs) uitgedaagd deze kennisbasis te verrijken met concreet beleid, passende methodes of interessante onderzoeksvragen. Ons doel: kennis ontwikkelen en ervaringen delen.

Duurzaam benutten van talent: hoe doe je dat?

e-boek Duurzaam benutten van talent

In dit e-boek, een uitgave van het lectoraat Sociale Innovatie verbonden aan Hogeschool Windesheim, vind je manieren om de stap te zetten van herkennen naar benutten van talent. Wat maakt dat die stap in de praktijk vaak zo weerbarstig is? In de literatuur is gezocht naar bestaande interventies met en zonder talentfocus en de werking ervan. In het e-boek staan verder praktijksituaties van verschillende organisaties waar is geëxperimenteerd met interventies gericht op talentbenutting. 

Bouwen op unieke kwaliteiten van werkenden

Marianne van Woerkom

Marianne van Woerkom, voormalig NSvP/NIAS-fellow, aanvaardde eind januari 2020 de positie van hoogleraar Positieve Organisatie Psychologie aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (Erasmus Universiteit Rotterdam). Tijdens de aanvaarding van haar hoogleraarschap sprak zij haar oratierede "Bouwen op kwaliteiten - Versterken van ontwikkeling en welbevinden in organisaties". Hoe kan positieve psychologie bijdragen aan het functioneren en welbevinden van werkenden? Hoe kunnen organisaties de kwaliteiten van hun medewerkers beter benutten door banen aan te passen aan de mens, in plaats van andersom?

Symposium : : De Tussenstand - 26 maart Utrecht

Symposium De Tussenstand is GEANNULEERD VANWEGE COVID-19. We gaan het verplaatsen naar dinsdag 15 september. We hopen op jullie begrip en geduld! Iedere HRM’er moet tegenwoordig iets met de groeiende frustratie over bestaande Performance Management-systemen. De sterktes van mensen moeten radicaal centraal staan – in plaats van de focus op zwaktes. Dat heeft geleid tot allerlei PM-experimenten bij organisaties. Tijd dus voor een tussenstand! “De Tussenstand: Leren van praktijkexperimenten met mensgericht beoordelen en ontwikkelen”.

Waarom werken vanuit talent werkt - de inzichten

OM TalentVersterker

Bij het Openbaar Ministerie Noord-Holland is een groep van 15 medewerkers aan de slag gegaan met kleine experimenten binnen de NSvP Sterke Punten Challenge. Door het ontwikkelen van de VerSterker willen zij enerzijds dat medewerkers ontdekken welke talenten zij hebben en hen stimuleren deze ook daadwerkelijk in te zetten in hun werk. Anderzijds willen zij dat het binnen de organisatie ‘normaler’ wordt om stil te staan bij wat je goed kan en hierover met elkaar in gesprek te zijn.

Talentgericht werken in teams: wat is daarvoor nodig?

Team talk feedback overleg

Het centraal stellen van talent is vanzelfsprekend in de sport, net als het ontwikkelen en benutten van individueel talent voor het behalen van de teamdoelen en teamprestaties. Ook in arbeidsorganisaties wordt het meeste werk in teamverband uitgevoerd - maar als we kijken naar HR-beleid, en naar talentmanagement in het bijzonder, blijkt er weinig systematisch beleid om talentgericht werken in teams te bevorderen. Het accent ligt vooral op de individuele medewerker. Dit artikel gaat over de bevindingen van onderzoek naar talentgericht werken in de teamcontext en bevat vijf aanbevelingen aan de praktijk.

Vijf praktijkinzichten om een leven lang ontwikkelen te laten werken

Klas School leren

Martine Maes (interventiekundige en begeleider van leer- en veranderprocessen) deelt inzichten uit haar praktijk rondom leren, ontwikkelen en veranderen in organisaties. Ze zet er vijf op een rij: Ontwikkelen ≠ opleiding volgen, eigen regie moet je leren, bewustwording en anders organiseren, samen blijvend ontwikkelen, anders kijken als iets niet werkt.

Leerkracht creëert met Sterke Punten Challenge meer vrijheid voor de kinderen

Floreo groen

Leerkracht Iris de Reus (groep 1/2) gaf 'haar' kinderen ruimte om vrijheid te pakken en zelf te kiezen welke taken ze wanneer oppakken. "De kinderen kiezen zelf wanneer ze met welk werkje aan de slag gaan, zodat ze zich meer eigenaar voelen. Mijn moeite om los te laten zat hem erin dat ik eigenlijk een gebrek aan vertrouwen bij de kinderen had dat ze het zouden oppakken. Na de eerste drie weken merkte ik dat ik het kan laten gaan." Iris deelt haar ervaringen met de Sterke Punten Challenge.

OM’s got talent

Bij het Openbaar Ministerie Noord-Holland gaat een groep van 15 medewerkers aan de slag met kleine experimenten binnen de NSvP Sterke Punten Challenge. Door het ontwikkelen van de VerSterker willen zij enerzijds dat medewerkers ontdekken welke talenten zij hebben en hen stimuleren deze ook daadwerkelijk in te zetten in hun werk. Anderzijds willen zij dat het binnen de organisatie ‘normaler’ wordt om stil te staan bij wat je goed kan en hierover met elkaar in gesprek te zijn. Vanuit de projectgroep wordt een blog geschreven over het verloop van dit project.

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons