The Return of the Kantoortijgers

Return of the Kantoortijger

Vier jaar na het uitbreken van de wereldwijde coronapandemie lijkt de samenleving weer in de oude ‘leefstand’ te zijn teruggeveerd. De ‘return’ van de kantoortijgers is een feit, maar hebben we ook écht koers gezet naar een hybride vorm van werken waar iedereen beter van wordt? De NSvP-publicatie 'The Return of the Kantoortijger' vertaalt de resultaten van drie case studies over de afgelopen tijd van terugkeren bij Rijkswaterstaat, Deloitte en Universiteit van Amsterdam op toegankelijke wijze. Met illustraties van Bob Mollema.

NSvP-Symposium: Heerlijk Helder Hybride Werk

Zet in 2024 koers naar succesvol Hybride Teamwerk!

David van Lennep Scriptieprijs 2022 uitgereikt

Op 8 april '22 werd voor de 25e keer de jaarlijkse David van Lennep Scriptieprijs door de NSvP uitgereikt aan drie jonge gedragswetenschappers. In een tijd waarin de wereld er opeens heel anders uitzag dan we gewend waren, schreven zij hun masterthesis op het gebied van mens, werk en organisatie. De jury maakte de drie winnaars bekend tijdens een offline uitreiking in Arnhem: 1e prijs Charlotte Rodriguez Conde (Maastricht Universiteit), de 2e prijs Lee Colmer (UvA), de 3e prijs Dieuwertje van Dijk (Maastricht Universiteit).

Hoe maken leidinggevenden een succes van hybride werken?

Kantoortijgers TerugkeerChallenge NSvP

Hoe krijgt het hybride werkmodel gestalte in de praktijk? Samen met de Universiteit van Amsterdam volgen we de rol van de leidinggevende om tot een werkbare hybride realiteit te komen. Het team van Hanneke Grutterink, Roy Sijbom (UvA), Sjoukje Giesing (Rijkswaterstaat) en Marjolein Wevers (Deloitte) ontvangt binnen de TerugkeerChallenge een subsidie van € 20.000 om inzicht te verschaffen de cruciale rol van de leidinggevende in het samen met medewerkers vormgeven van de nieuwe werkelijkheid bij het terugkeren naar kantoor.

De toekomst van werken op afstand deel #2

remote work-office work. foto:ivo de bruijn

Dat we niet te lichtvoetig over remote work moeten denken, blijkt uit steeds meer onderzoek. Deze serie van twee artikelen geeft achtergrondinformatie voor een inhoudelijk debat in wetenschap en praktijk over de toekomst van werken op afstand. In #deel 1 zette Jasmijn van Harten (universitair docent Bestuurs- en Organisatiewetenschap) het wetenschappelijk bewijs voor de voor- en nadelen op een rij. In #deel 2 de vraag: welke individuele en contextfactoren hebben invloed op werken op afstand?

En de genomineerden zijn....

Jaarlijks reikt de NSvP de David van Lennep Scriptieprijs uit aan drie jonge onderzoekers, die uitzonderlijk goede mastertheses schreven op het gebied van mens, werk en organisatie. Alleen de beste theses worden door de universiteiten genomineerd voor de prijs. Een onafhankelijke driekoppige jury beslist welke drie genomineerden de scriptieprijs winnen.

Ontwikkelingsgericht leiderschap in de praktijk

empowerment leiderschap ontwikkeleingsgericht

Leidinggevenden kunnen een sterke impact hebben op de ontwikkeling van medewerkers. Toch wordt hier in de praktijk nog maar mondjesmaat gebruik van gemaakt. Een te grote span-of-control en zelfoverschatting bij leidinggevenden blijken belemmerende factoren te zijn voor ontwikkelingsgericht leiderschap. Welke adviezen voor de praktijk kunnen hieruit worden afgeleid? Een onderzoek in de praktijk door Peter Bos en Marian Thunnissen (lectoraat Dynamische Talentinterventies van Fontys Hogescholen). 

Wees eigenaar! - Eigenaarschap in het werk

Verantwoordelijkheid werk team

‘Hoe kan ik eigenaarschap stimuleren bij andere mensen?’ De afgelopen periode ben ik gaan turven hoe vaak ik deze vraag in mijn werkpraktijk hoorde. Vaak. In verschillende contexten met verschillende lijdende voorwerpen. Mijn eerste reactie is dat je andere mensen niet kunt veranderen. Wat ik in dit artikel wil onderzoeken is waar de vraag vandaan komt. En wat kun je als vraagsteller zélf doen om het gewenste effect te bereiken? Een artikel door Martine Maes, interventiekundige.

Luistergedrag van leiders gebaat bij mindfulness oefeningen?

Anka Gsell wint David van Lennep Scriptieprijs

Voor goede communicatie op het werk is het luistergedrag van leidinggevenden van essentieel belang. Met haar onderzoek over het luistergedrag van leiders en leidinggevenden ontving Anka Gsell van de Maastricht University de David van Lennep Scriptieprijs met haar masterscriptie getiteld: Leader’s empathic listening: the effects of a short term mindfulness intervention.

De onzichtbare vijanden van zelforganisatie

platte band

Er zijn organisaties die voorzichtig stappen nemen naar meer zelforganisatie en er zijn ook organisaties die volledige zelforganisatie omarmen, bijvoorbeeld in de vorm van holocratie. De voorvechters gaan er vol vuur in, maar keren soms gehavend en opgebrand terug uit de voorste linies. Ze blijken niet bestand tegen de meest gangbare vorm van organiseren, te weten top-down organiseren. Wat gebeurt er nu precies in die voorste linies?

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons