Omgekeerd mentorschap verbindt generaties
Voor de ontwikkeling van de medewerkers, maar óók voor de organisatie als geheel, bieden mentorprogramma's verschillende generaties op het werk de kans om van elkaar te leren. Artikel over het omgekeerd mentorschap binnen The Hartfort en wat iedere organisatie daarvan kan leren.
Ontwikkelen op basis van mentorschap
Mentoring en de verbinding tussen ervaren en minder ervaren werkenden wordt binnen veel organisaties ingezet voor het realiseren van leer- en loopbaanambities. Welke inzichten uit onderzoek kunnen helpen om praktijk initiatieven effectiever te maken? En hoe zijn interactieve vormen van leren beter te benutten in het kader van Leven Lang Leren? Een interview met Nico van Yperen, hoogleraar Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, die op verschillende manieren betrokken bij onderzoek naar de rol van coaching- en mentor programma’s op ontwikkeling van talent.
Informeel leren via mentorschap
Informeel mentorschap kun je zien als een vorm van informeel leren. Voor de protegé, maar ook voor de mentor. De protegé leert vooral dingen op het gebied van strategie, politiek en praktische vervolgstappen. Kennisoverdracht is zeker niet het belangrijkste aspect, zegt Suzanne Janssen, die promoveert op het onderwerp 'developmental relationships'. Innovatief in Werk interviewde haar over haar onderzoek naar mentor-protegé relaties op het werk.