Digitaal getuigschrift voor platformwerk
Een van de problemen van platformwerk is dat de data over de werkervaring en reputatie van platformwerkers zit opgesloten in het platform.
LaNSCO United (platform voor Landelijk Netwerk voor Sociaal Coöperatief Ondernemerschap)
Een online platform waarop alle sociale coöperaties hun diensten en producten kunnen aanbieden. Dát is LaNSCO United, een initiatief van het Landelijk Netwerk voor Sociaal Coöperatief Ondernemerschap. Met een platform wordt het aanbod van sociale coöperaties overzichtelijk in beeld gebracht en worden bedrijven en particulieren die bewust en sociaal willen inkopen, geholpen om geschikt aanbod te vinden.
‘Skillspaspoort wenselijk en kansrijk, maar nog veel haken en ogen’
Het skillspaspoort kan een nuttig instrument zijn om inzichtelijk te maken wat mensen (zouden moeten) kennen, kunnen en willen in bepaalde banen en beroepen. Zo’n paspoort moet dan wel voldoen aan een aantal randvoorwaarden en krijgt pas publieke waarde als werkgevers, werknemers en onderwijsinstellingen het daadwerkelijk erkennen en gebruiken. Hafid Ballafkih, projectleider van het rapport ‘Vrij reizen over de arbeidsmarkt’ waarin het skillspaspoort is onderzocht, vertelt over de kansen en bedreigingen en wat het wel of niet oplost in relatie tot menswaardig werk. “We moeten de mens terugbrengen in het werk.”
Over tekort schieten en nu wel raken!
Het is een paradoxale situatie op de arbeidsmarkt. In veel sectoren melden werkgevers enorme tekorten aan personeel. En die situatie leidt ook tot maatschappelijke ontwrichting. Tegelijkertijd is er nóg een tekort: het inclusie-tekort. Ondanks de recordkrapte op de arbeidsmarkt, zijn er naar schatting nog steeds zo’n 1,4 miljoen mensen die ook aan de slag zouden willen maar daar niet in slagen. Historische krapte, een nieuw kabinet en nieuwe gemeenteraadsverkiezingen: Het is nu of nooit, voor een inclusieve arbeidsmarkt. Column door Ton Wilthagen.
Interactief in beeld: de Corona workarounds
Op coronaworkarounds.nl hebben we nu 65 innovatieve en werkbare oplossingen in beeld gebracht, die we gaan koppelen aan een database met 965 beroepen. Een kennistool met slimme fysieke, technologische en organisatorische oplossingen die innovatief in werk zijn. In de interactieve figuur hieronder kun je alvast wat innovatief spelen met de corona workarounds.
Ethisch gedrag op werk: effectmeting op (on)ethisch gedrag
Kan zoiets eenvoudigs als informatie verstrekken over de mensen die gedupeerd zijn door oneerlijk gedrag, werknemersdiefstal inperken? En in hoeverre beïnvloedt de woordkeuze van ‘morele herinneringen’ het (on)ethisch gedrag? Thekla Schmidt (RijksUniversiteit Groningen) combineerde inzichten van verschillende vakgebieden zoals gedragsethiek, organisatiepsychologie, management en sociale psychologie om de die vragen te beantwoorden. Ze won hiermee op 18 juni 2019 de David van Lennep Scriptieprijs.
Challenge is open! Algoritmes in werving en selectie
- De Challenge AI x Recruitment is inmiddels gesloten voor inschrijving - Demonstreer de bijdrage van AI aan een betere en meer inclusieve arbeidswerking ten opzichte van traditionele recruitmentprocessen. Wat is de meerwaarde van algoritmes / AI binnen werving & selectie? De NSvP Challenge AI x Recruitment staat open tot en met 4 september 2019!
Algoritmisering en de black box - tijd voor verklaarbare AI?
Black boxes bij AI treden op wanneer machine learning systemen beslissingen maken die door de gebruiker niet duidelijk of vanzelfsprekend zijn. Het gebruik van de zelflerende algoritmes kan onbedoeld leiden tot discriminatie of een gebrek aan vertrouwen. Transparantie, verklaarbaarheid, verantwoordelijkheid zijn belangrijke kenmerken voor een begrijpelijk en uitlegbaar AI-systeem. Waarom gebruikt niet iedereen Explainable AI?
Joop Schippers onderzoekt de toekomst van werk
Prof.dr. Joop Schippers, hoogleraar arbeidseconomie aan de Universiteit Utrecht, is per 1 februari 2019 benoemd tot fellow bij het NIAS. De titel van zijn onderzoek: The future of work: sustainable careers, lifelong learning and basic jobs. Het fellowship, dat vijf maanden duurt, wordt mede gefinancierd door de NSvP. De fellow draagt met zijn onderzoeksproject een bij aan vernieuwende inzichten en kennisopbrengst op het terrein van mens en werk.