Hoe zetten we toekomstdenken in bij het vormgeven
van de toekomst van werk?

Van voorspellen naar verbeelden:
De rol van
verbeelding en fictie in wetenschappelijk onderzoek en publiek debat

 

NSvP Symposium
woensdag 12 maart
14:00-17:00 uur

 Congresgebouw De Vereeniging, Mariaplaats 14, Utrecht

 

Een interactieve middag over toekomstdenken als onderzoeksveld en
hoe het gesprek over de wenselijke toekomst beter gevoerd kan worden

Deelname is gratis, maar meld je wel even aan onderaan deze pagina!
 

* Keynote door Joost Luyckx, associate professor of Business and Society, IESEG School of Management, Lille. Hij deelt zijn ervaringen over het inzetten van fictie in onderzoek. 
* Interactieve dialoog over vier toekomstscenario’s (in woord en beeld) vanuit de NSvP.
* Uitreiking David van Lennep Scriptieprijs.

De keynote is in het Engels; het interactieve deel kan zowel aan Nederlandstalige als Engelstalige dialoogtafels.

 

Van Voorspellen naar Verbeelden

Als we het hebben over de toekomst van werk gaat het vaak over het voorspellen van die toekomst op basis van onderzoek en analyses, zodat we ons bijtijds kunnen aanpassen aan veranderingen. In dit symposium stellen we een andere benadering voor. Misschien is het niet de vraag hoe we het meest accuraat de toekomst kunnen voorspellen, maar kan onderzoek helpen de gewenste toekomst van werk te verbeelden en op een positieve manier te beïnvloeden.

In dit interactieve symposium gaan we in op de vraag welke rol fictie en verbeelding spelen in onderzoek en dialoog over de toekomst van werk.

Keynote speaker Joost Luyckx is universitair hoofddocent en onderzoekt alternatieve organisatievormen en de toekomst van werk. Hij deelt zijn ervaringen met de inzet van fictie in wetenschappelijk onderzoek. Hoe kan verbeelding en fictie ons iets vertellen over de toekomst van werk?
 

Programma

13:30 - 14:00 u  Inloop
14:00 - 14:15 u Opening en introductie
14:15 - 15:00 u Keynote Joost Luyckx: De rol van verbeelding en fictie in onderzoek naar de toekomst van werk.
15:00 - 16:00 u Dialoog over toekomstschetsen van scenario’s NSvP en mogelijkheid de eigen verbeelding voor een gewenste toekomst van werk te benutten
16:00 - 16:30 u Uitreiking David van Lennep Scriptieprijs
16:30 - 17:30 u Borrel en napraten

 

Voor wie? 

Ben jij persoonlijk, beleidsmatig of beroepsmatig geïnteresseerd in de toekomst van werk? Wil je vanuit wetenschap, praktijk of onderwijs de dialoog over de toekomst van werk een impuls geven? Meld je dan aan!
 

Sprekers en experts

Joost Luyckx

KEYNOTE IN ENGLISH: De rol van verbeelding en fictie in onderzoek naar de toekomst van werk. Joost Luyckx stelt de vraag hoe we de toekomst van werk het beste kunnen onderzoeken. Moeten we terugkijken en proberen iets te leren van het verleden? Of moeten we technologische ontwikkelingen nauwgezet analyseren en hun invloed op werk zo nauwkeurig mogelijk proberen te voorspellen? Luyckx laat zien hoe onderzoek kan helpen overdreven technologisch deterministische opvattingen over de toekomst van werk te doorbreken.

Kan een perspectiefwisseling van voorspellen naar verbeelden onze zeggenschap vergroten over hoe we willen dat de toekomst van werk wordt vormgegeven?

 

Joost Luyckx is universitair hoofddocent Business and Society aan de IESEG School of Management, Campus Lille. Na zijn PhD in Bedrijfseconomie was hij als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het departement Work & Organisation Studies en het Future of Work Lab van de KU Leuven. Zijn onderzoek richt zich op de legitimiteit en macht van multinationals in de globale samenleving, alternatieve organisatievormen en de toekomst van werk.

Aanmelden

Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons