Platformwerker Martijn Müller: ‘Dit is hoe ik mijn geld wil verdienen’
Om platformwerk en platformwerkers een duurzame plaats in onze arbeidsmarkt te geven, is het nodig om te luisteren naar de platformwerkers zelf. Gelukkig gebeurt dat volgens freelance platformwerker Martijn Müller steeds vaker. Hij bezorgt al vijf jaar maaltijden en is oprichter van het Nijmeegse coöperatieve maaltijdbezorgplatform bestellenbij.nl. Zijn visie in een notendop: neem platformwerk serieus en maak het waar nodig eerlijker.
Kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt van morgen
Hoe kunnen jongeren zich eerder en beter voorbereiden op werk en ondernemerschap? Hoe verbinden we aankomend en gesetteld talent?Hoe kunnen jongeren zich blijven ontwikkelen, ook buiten werk en school om? Drie maatschappelijke projecten ontvingen in 2016 subsidie van de NSvP om deze vraagstukken aan te pakken. Welke kennis en inzichten hebben de projecten opgeleverd?
Onderwijs in ondernemerschap
Ondernemerschap wordt gezien als een belangrijke skill voor de toekomst op de arbeidsmarkt. Van jongeren wordt verwacht dat zij de arbeidsmarkt betreden met relevante kennis en vaardigheden en zich blijven ontwikkelen om inzetbaar te blijven. In dit artikel zetten we de verschillende perspectieven op het ontwikkelen van de skill ondernemerschap uiteen. We bekijken in dat licht het praktijkinitiatief de ZomerOndernemer, dat niet alleen het oprichten van een onderneming voor ogen heeft maar ook actief wil bijdragen aan het ontwikkelen van breder toepasbare toekomstskills.
Crossculturele baklava
Wat is crosscultureel ondernemen? Het is een route om te komen tot samenwerking en verbinding in ondernemerschap tussen mensen van verschillende etnische achtergronden. Crosscultureel ondernemen is gericht op de ontwikkeling van nieuwe businessideeën en -kansen in de regionale, nationale en internationale markten. Een dubbelinterview met Gürkan Çelik (41) en Ahmet Can (30).
Van modelabel tot goede doelensite
Zes weken lang, in je zomervakantie, werken aan je eigen onderneming. Dat deed deze zomer een groep van 20 jongeren tussen 15 en 22 jaar in het project ZomerOndernemer Arnhem. Het resultaat: een mooie mix van commerciële en maatschappelijke doelen. Een inkijkje bij een ZomerOndernemer-bijeenkomst in Arnhem.
Innovatie en etnisch ondernemerschap: een coachingsmethodiek
Dit project geeft inzicht in het leggen van het verband tussen cultuur en innovatie in ondernemerschap. De inzichten van het onderzoek zijn van belang om innovatie in en de kwaliteit van ondernemerschap te verbeteren en gerichter te stimuleren, ten behoeve van de economische groei van Nederland. Verkend wordt hoe ruimte gecreëerd kan worden voor innovatief ondernemerschap. Dit onderzoek schetst kritische succesfactoren van etnische entrepreneurs.
ZomerOndernemer
Het project ZomerOndernemer laat jongeren tussen 15 en 22 jaar (van VMBO tot en met HBO) tijdens de zomervakantie kennismaken met het ondernemerschap. De jongeren leren onder professionele begeleiding een eigen bedrijf opzetten. Met resultaat: ruim een derde van de deelnemers schrijft zich als ondernemer in bij de Kamer van Koophandel.
Jonge ZomerOndernemers: creatieve parels met lef
Harry Bakker deed samen met Peter Filius met het project ZomerOndernemer een gooi naar de eerste NSvP-Challenge prijs. Met succes. En ze wonnen met hun plan om ZomerOndernemer uit te bouwen en onderzoek te doen naar het effect van het project op de creativiteit en ondernemend gedrag van de deelnemers. Eerder won het project al een Europese ondernemersprijs.
Challenge Natuurlijk Werken
Nederland ontwikkelt zich tot een lerende economie, een economie die vaardig weet in te spelen op een veranderende wereld. Duurzaamheid, participatie en eigenaarschap zijn daarvoor de kernwaarden”, zo stelde de WRR al in 2013.Deze ontwikkeling is in volle gang, maar wordt nog onvoldoende herkend en aangegrepen als een kans op positieve verandering. Werken in Netwerken (WIN) wil laten zien dat het anders kan: zij creëren met hun project een nieuw perspectief op werk.