Hoe ziet ons hybride werk er straks uit? Hoe verandert ons werk in de toekomst na deze pandemie?
Glenn van der Burg van People Power (New Business Radio) gaat in gesprek met Bart Jan Lijnkamp van het Facilitair bedrijf van Achmea; Laura den Dulk, Hoogleraar Bestuurskunde, arbeid, organisatie en werk-privé vraagstukken op de Erasmus Universiteit; en Joop Schippers, Hoogleraar Arbeidseconomie op de Universiteit Utrecht. Joop Schippers en Laura den Dulk zijn daarnaast bestuurslid van de NSvP.
Dossier Innovatief in coronatijd
Hoe werken we met innovatieve workarounds om corona heen? Hoe kan jobcrafting daarbij helpen?
Hoe behouden we werkgelegenheid op een arbeidsmarkt waarin bepaalde sectoren voor kortere of langere tijd onvoldoende kunnen doordraaien?
Hoe gaan we om met vragen rond belang van werk, inclusie en verdeling van werk? Is inclusie een luxe en alleen bespreekbaar als er tekorten op de arbeidsmarkt zijn of is gelijke toegang tot werk in de breedste zin een fundamentele waarde en een basisrecht dat we in een ontwikkelde democratische samenleving voor iedereen nastreven?
Hoe maken leidinggevenden een succes van hybride werken?
Hoe maken leidinggevenden een succes van hybride werken?
Hoe krijgt de hybride manier van werken gestalte in de praktijk? Samen met de Universiteit van Amsterdam volgen we de rol van de leidinggevende om tot een werkbare hybride realiteit te komen. Het team van Hanneke Grutterink, Roy Sijbom (UvA), Sjoukje Giesing (Rijkswaterstaat) en Marjolein Wevers (Deloitte) ontvangt binnen de TerugkeerChallenge een subsidie van € 20.000 om inzicht te verschaffen de cruciale rol van de leidinggevende in het samen met medewerkers vormgeven van de nieuwe werkelijkheid bij het terugkeren naar kantoor.
Podcast: Hoe organiseren we hybride werken?
Podcast: Hoe organiseren we hybride werken?
Wat hebben we geleerd van anderhalf jaar thuiswerken? Wat wordt de nieuwe rol van het kantoor? Hoe organiseren we de hybride vorm van werken? Tijdens de marathon uitzending van People Power (live uitgezonden op 20 september 2021) gaan Glenn van der Burg en Jeroen Busscher in gesprek met specialisten uit de praktijk. In het eerste uur van de uitzending zijn dat Luc Dorenbosch (NSVP); Joukje Bijlsma (Alliander); Tom Klomberg (Bedrijvennetwerk HR) en Rosan Gompers (ANWB).
De toekomst van werken op afstand deel #1
De toekomst van werken op afstand deel #1
In Deel #1 stelt universitair docent Jasmijn van Harten de vraag: wat zijn volgens onderzoekers de voor- en nadelen van werken op afstand? In twee artikelen bespreekt zij de relevante inzichten over de toekomst van remote work en hoe je daar als organisatie mee om kunt gaan. Komen bestaande (wetenschappelijke) inzichten in een ander daglicht te staan na het afgelopen jaar?
De toekomst van werken op afstand deel #2
De toekomst van werken op afstand deel #2
Dat we niet te lichtvoetig over remote work moeten denken, blijkt uit steeds meer onderzoek. Deze serie van twee artikelen geeft achtergrondinformatie voor een inhoudelijk debat in wetenschap en praktijk over de toekomst van werken op afstand. In #deel 1 zette Jasmijn van Harten (universitair docent Bestuurs- en Organisatiewetenschap) het wetenschappelijk bewijs voor de voor- en nadelen op een rij. In #deel 2 de vraag: welke individuele en contextfactoren hebben invloed op werken op afstand?
Nieuwe publicatie: Terug van Weggeweest
Nieuwe publicatie: Terug van Weggeweest
Met deze publicatie willen we het debat over het werken na corona voeden en verscherpen door terug- en vooruit te kijken. De kantoren in Nederland gingen maandenlang potdicht. De belevingen van het thuiswerken lopen erg uiteen. Sommigen werden er beter van, anderen ondervonden meer psychosociale klachten door het thuiswerken. Er gebeurt en loopt van alles door elkaar. Als een cocktail van nieuwe ervaringen die het werken in lockdown typeert.
Het eenzame kantoor? Blik op de toekomst van remote work
Het eenzame kantoor? Blik op de toekomst van remote work
De 1e David van Lennep Keynote (mei 2021) werd verzorgd door Prof. Dr. Kevin Rockmann (George Mason University, VS), die ons meenam in de meest relevante wetenschappelijke inzichten voor het vormgeven van de toekomst van werken op afstand in combinatie met het werken op de vertrouwde werkplek. Rockmann deed al eerder onderzoek naar bedrijven met zeer liberale thuiswerkregelingen, met een fascinerende uitkomst: het zorgde uiteindelijk voor eenzame kantoren.
Herontwerp je werk om corona heen
Herontwerp je werk om corona heen
Opstarten en doorwerken tijdens de coronacrisis. Hoe doen we dat gezond, productief en verantwoord? Hoe kunnen we met ‘workarounds’ slim om covid-19 heen werken? Op coronaworkarounds.nl hebben we alvast 65 innovatieve en werkbare oplossingen in beeld gebracht, gekoppeld aan een database met 965 beroepen. Een kennistool met slimme fysieke, technologische en organisatorische oplossingen die innovatief in werk zijn.
Succesvol hybride werken heeft assertieve werknemers nodig
Succesvol hybride werken heeft assertieve werknemers nodig
Veerkracht in een geïnfecteerde samenleving
Veerkracht in een geïnfecteerde samenleving
Veerkracht is het vermogen om op een schok te anticiperen, om te herstellen en terug te keren naar de normale toestand. Maar we zijn ook in staat om als maatschappij uiteindelijk sterker en beter te worden, zelfs van een uitzonderlijke crisis als gevolg van de corona-uitbraak. Een artikel door Ton Wilthagen (Tilburg Universiteit, NSvP/NIAS-fellow) en Paulien Bongers (TNO, Amsterdam UMC).
Buiten de gepade banen: overzicht van slimme baanconstructies om inzetbaarheid te vergroten
Buiten de gepade banen: overzicht van slimme baanconstructies om inzetbaarheid te vergroten
Door op taakniveau aan banen te sleutelen kunnen nieuwe baanconstructies ontstaan die meer kansen op doorgroei bieden. Job Engineering is de verzamelnaam van een breed palet aan sleutelmogelijkheden om op taakniveau ontwikkeling in het werk en mobiliteit te vergroten. Het houdt daarbij rekening met individuele sterktes, wensen en vermogens. Deze catalogus (hier te downloaden) geeft ideeën om slimmer met taken om te gaan en zo duurzame inzetbaarheid van mensen te verbeteren. Een co-creatie van TNO en de NSvP.
Jobcrafting, zo werkt het
Jobcrafting, zo werkt het
Past je baan niet meer zo goed bij je? Of wil je (tijdelijk) een deel van je werk aanpassen? Door je baan in taken op te splitsen, kun je 'knutselen' aan je baan zodat je baan weer beter bij je past. Job Crafting. Hoe doe je dat? Een productie van Buro302 in opdracht van NSvP Innovatief in Werk.
Interactief in beeld: de Corona workarounds
Interactief in beeld: de Corona workarounds
Op coronaworkarounds.nl zijn innovatieve en werkbare oplossingen in beeld gebracht, die we gaan koppelen aan een database met 965 beroepen. Een kennistool met slimme fysieke, technologische en organisatorische oplossingen die innovatief in werk zijn. In de interactieve figuur in dit artikel kun je alvast wat innovatief spelen met de corona workarounds.
De werkvloer is corona
De werkvloer is corona
Nu we weer vooruitkijken naar werken op kantoor, is de vraag hoe we dit op een productieve en gezonde manier kunnen doen. Hoe kan HR de veerkracht van organisaties en de arbeidsmarkt ondersteunen? Aan de slag met drie corona-challenges voor de middellange termijn.
Duurzame inzetbaarheid in het onderwijs in tijden van corona
Duurzame inzetbaarheid in het onderwijs in tijden van corona
Duurzame inzetbaarheid was al belangrijk in het onderwijs, in het huidige coronatijdperk is het extra belangrijk de balans tussen werklast en draagkracht in de gaten te houden. Duurzame inzetbaarheid gaat erover dat medewerkers gezond en productief aan het werk kunnen, willen en mogen zijn en plezier in hun werk behouden. Wat is van belang om de balans tussen taakeisen en hulpbronnen in balans te houden?
De toekomst van vergaderen: hybride overleg
De toekomst van vergaderen: hybride overleg
Behoorlijk wat bijeenkomsten zullen (deels) online blijven plaatsvinden. Hoe zorg je voor een goede meeting? Er lijken risico’s: zoom-fatigue, mensen in de zaal die de online deelnemers overstemmen, miscommunicatie en energieslurpende vergaderingen. Matthijs Steeneveld over de crux van succesvolle interactieve bijeenkomsten.
Aukje Nauta over thuiswerken (video)
Aukje Nauta over thuiswerken (video)
Wat zegt de wetenschap over thuiswerken? "Door je energiebronnen zelf vorm te geven, boetseer je de baan die bij je past", zegt Aukje Nauta bij de Universiteit van Nederland over deze tijd van gedwongen thuiswerken.