Of het nu gaat om kleine irritaties, hoogoplopende ruzies, langdurige koude oorlog, of stevige meningsverschillen, conflicten in organisaties zijn aan de orde van de dag. En hoewel die conflicten vaak negatief doorwerken op de onderlinge verstandhouding, de werkprestaties en het psychisch welbevinden van betrokken partijen, zijn er tal van functionele, positieve consequenties te onderkennen. Zo kunnen conflicten de creativiteit en het innovatief vermogen van projectgroepen en teams vergroten, verhogen zij het onderling begrip en stimuleren zij het leervermogen van betrokken medewerkers.
'Bang voor conflict' biedt studenten, managers, adviseurs en andere professionals een gedegen overzicht van de psychologische grondslagen van conflicten in organisaties. Het gaat op toegankelijke wijze in op vragen als "Waarom escaleren conflicten?", "Welke effecten hebben arbeidsconflicten op de gezondheid van werknemers?", "Wanneer draagt conflict bij aan creativiteit en innovatie?" en "Wie kunnen bemiddelen in conflictsituaties en hoe pakt dat uit?"
Carsten de Dreu promoveerde in 1993 op een proefschrift over de psychologische grondslagen van onderhandelen. In 1998 werd hij benoemd tot Hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek gaat naast onderhandelen en conflicten in op de psychologie van groepsbesluitvorming en van creativiteit en innovatie.