Combinatiebanen

#28 Taak pooling

Taak pooling

Inzicht

Wanneer blijkt dat verspreid over meerdere banen in meerdere afdelingen dezelfde taken zitten kunnen deze ook worden samengevoegd in een zogenaamde taakpool. Anders dan een werknemerpool, heeft de taakpool als functie om sterktes en expertise van werknemers te blijven benutten zonder dat het eigen werk sterk veranderd. Taakpooling kan hiermee kwalificatieveroudering tegengaan. Het kan ook anderen verlichten van nieuwe taken, wanneer blijkt dat elders in de organisatie iemand al eerder met het bijltje heeft gehakt en juist graag deze taken overneemt. Taakpooling wordt vaak ondersteund door online klussenbanken. 

Voorbeeld

Een secretaresse bij een universiteit deed voorheen ook veel van de organiserende taken voor een intern congresbureau. Taken bij het congresbureau zijn de afgelopen jaren afgebouwd, omdat nu veel congressen op andere locaties dan de universiteit worden gehouden – een groeimarkt buiten de universiteit. In een jaar dat er veel onderwijs/ onderzoeksvisitaties plaatsvonden werden de taken om deze officiële gelegenheden te organiseren bij verschillende faculteiten ‘gepooled’. In feite was het werk voor haar hetzelfde en het was leuk.  In totaal ging het om een taakpool voor 4 weken werk in het jaar. 

Meer weten?

  • Onderzoek > ‘Vernieuwende arbeidsrelaties bij overheid’
  • Onderzoek > Gedeeld werkgeverschap
  • Artikel > Opzet van een interne klussenbank
  • Website > Zo kan het ook! Best Practices in Gemeenteland
  • Website > FlexBee – online klussenbank
Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons