Ontwikkelbanen

#18 Taak socialisatie

Taak socialisatie

Inzicht

Wanneer een nieuwe taak onbekend is en niemand in de directe omgeving je ermee kan helpen, dan blijken werknemers baat te hebben bij informationele netwerken. Onderzoek naar socialisatieprocessen toont dat nieuwkomers in organisaties of functies nieuwe taken sneller aanleren, als ze veel mensen in de buurt hebben met eenzelfde achtergrond, maar van een hiërarchisch hoger niveau. Maar waar kom je die tegen? Op de vele specialistische LinkedIn groepen, of door het op Twitter volgen van ervaren experts op een nieuw taakgebied. Makkelijker dan ooit. 

Voorbeeld

Hoeveel werktijd spendeerde men in 1999 aan het lezen en bijhouden van berichten van mensen buiten de eigen organisatie? Waar stelde je toen een vraag over een werkgerelateerd probleem en had je 4 uur later allemaal tips /tricks van ervaren professionals uit je eigen werkveld? Sinds de oprichting van LinkedIn in 2003 telt dit netwerk in 2013 in Nederland zo’n 4 miljoen leden. Wereldwijd zijn er 2.1 miljoen LinkedIn groepen. Gemiddeld is men lid van 7 LinkedIn groepen. Er was blijkbaar behoefte aan.    

Meer weten?

  • Onderzoek > Socialization, Informational Networks and Task Mastery
  • Onderzoek > Feedback seeking from peers
  • Cijfers > ’70 amazing LinkedIn Statistics’
  • Cijfers > Enquete naar LinkedIn gedrag in Nederland
  • Cijfers > % NL bedrijven met sociaal platform voor medewerkers onderling
Over NSvP

De NSvP maakt zich hard voor een menswaardige toekomst van werk. We stellen de vraag hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit ziet en onderzoeken hoe werk zodanig kan worden ingericht dat het bijdraagt aan de menselijke waarden en behoeften. We zijn een onafhankelijke stichting. We financieren als vermogensfonds innovatieve projecten op het snijvlak van mens, werk en organisatie.

Rijnkade 88
6811 HD Arnhem
info@nsvp.nl
026 - 44 57 800

 

Vind ons op Facebook
Volg ons