Arbeidsparticipatie, gewerkte uren en economische zelfstandigheid van vrouwen - CPB (2019)
Het CPB deed onderzoek naar de determinanten van de arbeidsparticipatie van vrouwen op lange termijn, het effect van ouderschap op het inkomen en de collectieve baten van economische zelfstandigheid. In Nederland wordt de daling van het inkomen voornamelijk veroorzaakt doordat moeders minder uren gaan werken. Er zijn niet veel moeders die helemaal stoppen met werken of minder uurloon ontvangen. Dit komt mogelijk doordat deeltijdwerk veel voorkomt in Nederland, ook ten opzichte van andere EU-landen.
De arbeidsmarktpositie van vrouwen
Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag 2019, sprak SER-voorzitter Mariëtte Hamer op de bijeenkomst van Stichting Planet Hope. Een puntsgewijze samenvatting van haar inleidende toespraak, werd gepubliceerd op de website van de SER. Zij stelde onder andere dat er extra aandacht moet zijn voor doorstroom van vrouwen naar de top en culturele diversiteit:
Financiele beloning van mannen en vrouwen in de wetenschap - Onderzoeksrapport LNVH (2016)
Vrouwen in wetenschappelijke functies verdienen nog altijd aanzienlijk minder dan mannelijke wetenschappers. Het rapport 'Financiële Beloning van Mannen en Vrouwen in de Wetenschap' is de uitkomst van onderzoek in opdracht van het LNVH (Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren), met als doel de financiële beloning van mannelijk en vrouwelijk wetenschappelijk personeel aan de Nederlandse universiteiten in kaart te brengen.
Vrouwennetwerken als diversiteitsinstrument
Nederland kent veel bedrijven en organisaties waarin een vrouwennetwerk actief is. Vrouwennetwerken in organisaties zijn georganiseerde netwerken van medewerkers die erop gericht zijn de positie en de bijdrage van vrouwen in de organisatie te versterken. Effectieve samenwerking tussen vrouwennetwerken en de organisaties waarvan zij deel uitmaken, draagt bij aan het benutten van diversiteit. Hoe ziet de samenwerking er nu uit en hoe kan ze eventueel geoptimaliseerd worden?